
Kniha je IV. (poslední) svazek souboru učebnic Včelařství. Do kapitoly Zařízení pro získávání včelích produktů Ing. Petr Texl a kolektiv zařadili a popsali zařízení, která používají všechny skupiny včelařů, hobby i profesionálové. U každého včelího produktu je včleněna podkapitola Sledování kvality s popisem tzv. mobilní analytiky, kterou zvládne každý včelař, a fyzikálně-chemických postupů na bázi nejmodernějších metod a trendů v profesionálních zkušebnách.Ing. František Texl v kapitole Profesionální včelařství uvede čtenáře do problematiky českého komerčního včelařství, které v porovnání s evropským nemá jednoduché postavení. Jako dlouholetý předseda Sekce komerčních včelařů při Českém svazu včelařům z. s., má patřičný nadhled na problematiku, zná slabé a silné stránky podnikání ve včelařství v naší převčelené a malými včelaři obsazené krajině. Na předchozí kapitolu navazuje Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, kapitolou Marketing a vedení malého podniku. Mimo jiné uvádí skutečnost, že cenu medu v České republice neurčují velcí hráči jako u jiných komodit. Kvůli převaze skupiny malých včelařů, kteří zpravidla do kalkulace nezahrnují hodnotu své práce, neodpovídá cena medu všem vynaloženým nákladům. Z těchto důvodů podnikání ve včelařství není snadné. O to větší význam pro prosazení se na trhu má dobrý marketing.
Autoři:
Ivan Bohátka, Mgr. (část kapitoly Profesionální včelařství)
Karel Jiruš, Ing. (část kapitoly Zařízení pro získávání včelích produktů)
Vojtěch Kružík, Ing. Ph.D. (kvalita včelích produktů)
Jaroslav Lstibůrek, Ing. MBA (Marketing a vedení malého podniku)
Lukáš Prýmas, Ing. (Zařízení pro získávání včelích produktů)
Kamila Sopková, M. A. (degustace medu)
Tereza Škorpilová, Ing. Ph.D. (kvalita včelích produktů)
Petr Texl, Ing. (Zařízení pro získávání včelích produktů)
František Texl, Ing. (Profesionální včelařství)
Editor:
Lukáš Prýmas, Ing.
Obsah jednotlivých kapitol:Zařízení pro získávání
včelích produktů
– Cesta medu
– Odvčelování medných
plástů
– Temperování medných
plástů
– Odvíčkování plástů
– Vytáčení medu
– Čerpání medu
– Čeření, sedimentace a
filtrování medu
– Skladování medu
– Ztekucování medu
– Pastování medu
– Plnění do
spotřebitelského balení
– Modelové medárny
– Kontrola kvality medu
– Cesta včelího vosku
– Tavení voskového díla
– Výroba mezistěn
– Kontrola kvality vosku
– Získávání a zpracování
pylu
– Získávání mateří kašičky
Profesionální včelařství
– Profesionální včelař –
zemědělec
– Profesionální provozy a
organizace v zahraničí
– Podmínky fungování
provozu
– Specifika
profesionálního provozu
– Racionalizace
včelařského provozu
– Kočování v podmínkách
ČR
– Vytáčení medu
– Odbyt včelích produktů
– Budování provozu
– Přednosti
profesionálního provozu
– Největší rizika
Marketing a vedení
malého podniku
– K čemu je včelaři dobrý
marketing
– Včelařství jako
podnikatelský obor
– Marketing jako nástroj
– Vedení malého podniku
– Podnikatelský plán
– Zakládáme malý podnik- Získávání a hodnocení
propolisu
– Získávání a hodnocení
včelího jedu
This object is currently borrowed by karel-novy.