Diskuse

Vítejte v diskusi včelařů Davle. Vložte Váš příspěvek.

4 komentáře u „Diskuse“

  1. Včelí pyl pro konzumaci získávám tak, že rozemelu na masovém strojku kompletní pylový plást, dám do zavařovací sklenice a nahoře zaliji medem, čímž se zabrání přístupu kyslíku, i kdyby víčko netěsnilo. Tato „konzerva“ vydrží leta v neporušeném stavu. Pyl je cenný zdroj vitamínů a bílkovin. Zpracovávám i mírně tmavší plásty, které obsahují košilky. Jak bylo zjištěno, tyto košilky po vylíhlých včelách obsahují sericin, který má zdravotní význam. Viz článek ve Včelařství 3/2013 str. 81 v příloze.
    Bohužel v posledních letech se i v pylu zjišťují rezidua pesticidů, které se používají v zemědělství.
    V. Papež

    Získávání a konzervace pylu

    1. Včelaření v „medné krávě“ má své kouzlo spočívající v jednoduchosti, minimálnímu počtu zásahů do včelstva a ponechání včelstva více jeho přirozenému vývoji. Umožňuje ale ošetřování včelstev proti varroáze a dílo je rozebíratelné. Medomed není potřeba, med se nevytáčí ale vymačkává. Pro starší včelaře a ženy výhodné, protože se nemanipuluje s těžkými nástavky, tento úl je typ ležanu. Pořizovací náklady pro začátečníky jsou minimální. Není to ale pro ty, kteří chtějí kvanta medu. Krásně popisuje tento způsob včelaření anglická spisovatelka Helen Jukes v knize Srdce včely má pět komor, kterou máme k vypůjčení i v naší spolkové knihovničce.
      V. Papež

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Maximální velikost souboru je: 5 MB.
Můžete vložit: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Odkazy na YouTube, Facebook, Twitter a další služby budou automaticky vloženy.